De zin en onzin van het maken van een interieurplan

“De zin en onzin? Hoezo? Waarom spreek ik als interieurarchitect überhaupt over de onzin van het maken van een interieurplan?”

Nou het zit zo, wat ik heel vaak zie is dat een interieur in één keer wordt aangeschaft. Het oude spul eruit, de nieuwste hipste meubels erin. De wows en oehs en aahhs zijn overal te horen. Kijk maar naar de woonprogramma’s waar de meest prachtige opleveringen voorbij komen. Maar dan zit je in je nieuwe huis; met je nieuwe interieur…

Een trendy of een persoonlijk interieur

Laat ik het anders zeggen, wat is voor mij een prettig huis; van welke interieurs gaat mijn hart sneller kloppen? Ik zie enorm veel interieurs voorbij komen. Dagenlang ben ik te vinden op Pinterest. Ik geniet ervan dat ik dat voor mijn werk mag doen. Maar echt geraakt worden, helemaal ondersteboven zijn van iets wat ik heb gezien? Dat gebeurd soms… maar heel af en toe. De nieuwste trends heb ik dan wel gezien, die komen af en aan op het beeldscherm en in de magazines voorbij. Maar waar ik nou echt van ondersteboven raak is een authentiek en echt heel erg persoonlijk interieur. 

En nee, dat kan iemand anders niet zo één, twee, drie voor jou maken. Dat kan ik ook niet zo even voor je bedenken. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Van veel overleggen, meningen peilen, smaak afstemmen en proberen. 

Interieur psycholoog

Ik noem mezelf ook weleens psycholoog. Dat ben ik natuurlijk helemaal niet, maar ik probeer wel jou écht te begrijpen. Ik probeer te zoeken naar waar jij nou echt van in vuur en vlam gaat staan. Hoe jij wilt leven. En vaak, dat klinkt misschien een beetje gek, weet jij dit zelf nog niet. Je kan er nog niet helemaal je vinger op leggen omdat je niet weet dat het bestaat. Je kent namelijk alleen hetgeen waar je bekend mee bent. Het is mijn werk om erachter te komen hoe architectuur jouw levensstijl het beste tot uiting kan brengen. Hoe je woont is namelijk essentieel voor hoe je leeft, hoe je je door je huis beweegt en waar jij de nadruk op legt in het leven. Dit is voor iedereen en elk gezin anders.

Ok, ik dwaal af. Terug naar de  de zin of onzin van een interieurplan maken. 

Een goed interieur heeft tijd nodig

Ik geloof dat een interieur dat organisch door de tijd heen ontstaat persoonlijker is dan kant en klaar samengesteld. Een plan hebben is geen kortdurend moment van een woonwinkel binnenlopen om een compleet interieur samen te stellen maar een organisch proces.

Alleen een nieuw huis of een verbouwing ontstaat niet organisch. Dat is onvermijdelijk een plotselinge verandering. Het is dan fijn als er al goed is nagedacht over een lichtplan en de ruimte-indeling van jouw huis. Sommige keuzes kan je gewoonweg beter in het voortraject maken en kun je niet makkelijk op een later moment toevoegen.

Een binnenhuisarchitect die verder vraagt

Mijn tip, ga met een binnenhuisarchitect die jij vertrouwt zitten voor een korte en lange termijn plan. Iemand die ook naar de zachte waarden in je leven vraagt. Zorg dat jullie elkaar begrijpen. De relatie met iemand die zo iets ingrijpends als je interieur gaat veranderen mag meer zijn dan puur leverancier van diensten. Ga de zoektocht samen aan en waarschijnlijk komen er dingen naar boven waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben, maar die eigenlijk heel goed bij jou en je huishouden passen. 

Interieur master plan

Maak een masterplan waarin juist ook het antieke meubel van oma past. Een plan voor de vaste elementen zoals de ruimte, lichtpunten en raampartijen. Maar ook een plan voor de flexibele elementen die je langzaamaan verzamelt. Bijvoorbeeld een nieuwe bank; of juist een gebruikte. 

Dat maakt een thuis persoonlijk. Een thuis waarin jij je authentieke zelf kan zijn. Een interieur die lang meegaat omdat je er nooit op uitgekeken raakt. Want het groeit steeds meer naar je toe. Als een leren jas die steeds fijner zit. Patina in essentie.

Wil je meer weten over mijn visie op interieurarchitectuur. Lees alles over mijn werkwijze.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *