Hoe duurzaam hoor je te zijn?

Het voelt vaak zo cru. Privé probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven. Een jeans van gerecyclede stoffen, ik eet meestal vegetarisch en mijn interieur bestaat voornamelijk uit kringloop schatten. Ook in mijn werk zou ik deze lijn willen doorzetten. En komen de volgende vragen in mij op; hoeveel textiel zit er in de gordijnen, uit welke onderdelen bestaat een nieuwe bank en uit welke chemische middelen bestaat de verf die ik adviseer? Kan ik later tegen mijn kinderen zeggen dat we thuis bewust hebben geleefd maar dat mama bij alle bedrijven en huizen die ze heeft ingericht hier geen rekening mee heeft gehouden? Terwijl die impact vele malen groter is? Vragen waar ik de mee worstel. Je zou de vraag ook anders kunnen stellen; ben ik mijn bedrijf?

Patina interieurarchitectuur gaat duurzaam. Achter de schermen ben ik hier al jaren mee bezig, mijn afstudeerscriptie ging hierover en de naam Patina komt hier vandaan. Het zit onbetwist in ons DNA, het zit in mijn DNA en zal dus doorklinken in mijn bedrijf. Maar toch vind ik het lastig. Waar doe ik goed aan en kan ik de ontwikkelingen bij houden? Over een aantal jaar zal ik ongetwijfeld terugkijken en beseffen dat er fouten zijn gemaakt.

Maar dat wil niet zeggen dat we nu niet iets moeten doen. Als we allemaal iets doen, het hoeft niet perfect, iedere stap is er één. Ieders kleine stapje zorgt voor één grote impact! Is dat beter dan dat één iemand het voor honderd procent goed doet? Ik geloof van wel. Dus ik neem hierbij mijn verantwoordelijkheid. Ik ga leren, kijken, ontdekken; wat is duurzaamheid op het gebied van interieurs? Hoe kunnen we op een verantwoorde, maar zeker ook esthetisch en praktisch mogelijke manier de meest prettige leef- en werkruimtes creëren? Ontwerpen voor de toekomst in verschillende opzichten. Zowel qua vormgeving, waarom kan iedereen de vormgeving van de grachtenpanden in Amsterdam waarderen, maar zijn sommige nieuwbouwwijken al gedateerd als ze opgeleverd worden? Ook qua materialen, hoelang blijft het materiaal mooi, waar komt het materiaal vandaan en als het uiteindelijk vervangen gaat worden kan het in de keten van het circulaire blijven? En vergeet energiegebruik niet; bijvoorbeeld het gebruik van LEDs.

Het begrip duurzaamheid is ondertussen zo complex en groot geworden en het is aan mij om te ontdekken wat bij mij past en natuurlijk bij Patina interieurarchitectuur. Daarom neem ik jullie mee op reis. Mijn reis die ik graag deel en met jullie beleef. Zie je iets, heb je tips of opmerkingen, vertel het me. Ik kom graag in gesprek met jou. Samen maken we er een mooier stukje aarde van.